1 Over het fort - Fort Wierickerschans

Tijdloos, grenzeloos, eindeloos

Tijdloos

In 1673 is uit pure noodzaak verdedigingswerk Fort Wierickerschans gebouwd om hiermee een herhaling van het rampjaar 1672 te voorkomen.

De plattegrond van het fort is in oorsprong gemaakt volgens het Oud Nederlandse stelsel en leek sterk op de omliggende z.g. ‘stercke steden’ die ook bescherming vonden achter poorten, walgangen en bastions. Enkele voorbeelden zijn Woerden, Oudewater, Schoonhoven, etc. Door de uitbreiding van die steden zijn deze poorten, walgangen en bastions in de negentiende eeuw veel gesloopt en weggegraven. Fort Wierickerschans is steeds aangepast aan de veranderingen en inzichten van de krijgsmacht, maar de oorspronkelijke vorm heeft hij behouden. Op Fort Wierickerschans zijn deze eeuwenoude bouwsporen nog zichtbaar.

Wij noemen het een tijdloos militair monument.

Grenzeloos

Ondanks de veranderende militaire functies die het fort in de loop der eeuwen heeft ondergaan is de oorspronkelijke vorm behouden gebleven. Recent heeft het zijn militaire rol de rug toegekeerd en is het fort herbestemd voor multifunctioneel gebruik. Dit betekent echter niet dat het verleden verstopt is . De historische details zijn nog steeds zichtbaar en beleefbaar. Daardoor doet een bezoek aan het fort de grenzen tussen heden en verleden vervagen.

Dit maakt deze plek uniek en grenzeloos.

SONY DSC

Eindeloos

Omringt door cirkels van ongekende omvang gaat Fort Wierickerschans door de tijd. De slogan ‘Koester Oud Denk Nieuw’ is op Fort Wierickerschans vanaf 1673 van toepassing. Elk moment weet het fort zich weer aan te passen aan de nieuwe tijd. Van verdedigingswerk en huisvesting naar  ’s Lands Kruitmagazijn, vervolgens van internationaal zenderpark naar multifunctioneel centrum.

De mogelijkheden op zijn eindeloos. Wij ontvangen u graag voor een persoonlijk gesprek om uw wensen te bespreken.

Over het militaire verleden is veel te vertellen

Fort Wierickerschans heeft een rijke militaire geschiedenis. Een jaar na het Rampjaar 1672 aangelegd heeft het fort gediend als verdedigingswerk in de Oude Hollandse Waterlinie, als buskruitmagazijn, als interneringsoord en als militair zenderpark. Van al die functies zijn bouwwerken en verhalen overgebleven. In de Wierickerschans is bijna drie en een halve eeuw militaire architectuur te bekijken en geschiedenis te ervaren. Laat je verbazen door vertellingen over smokkelende soldaten in de 18e eeuw, over 19e-eeuwse buskruitbewakers en over vluchtgevaarlijke Engelse en Duitse officieren in de Eerste Wereldoorlog. Ook dat is Fort Wierickerschans: cultuurhistorisch erfgoed in het hartje van het Groene Hart.

Chronologie Fort Wierickerschans

Een kleine driehonderd vijftig jaar Fort Wierickerschans geschiedenis in zevenmijlslaarzen.

Aan de slag op Fort Wierickerschans

Offerte op maat of liever eerst wat meer informatie?
(0172) 611366 / info@fortwierickerschans.nl

logo_wierickerschans_los